Emotionel Ensomhed
Emotionel ensomhed kommer ikke fra en selv. Det opstår fra ikke at blive mødt følelsesmæssigt som barn.
Når et barn vokser, har det brug for at blive mødt i øjeblikket. Her oplever barnet at blive set og at se sig selv gennem den anden voksen, hvor barnet bliver anerkendt for den, det er. Den voksne støtter barnet i at være til stede i følelserne og oplevelserne. Denne følelse transformeres til en anden følelse eller energi. Når et barn ikke oplever at blive mødt der, hvor det er, og dets følelser ikke bliver anerkendt, resulterer det i en mangel på at dele disse følelser senere i livet. Barnet, som senere bliver voksen, har ikke erfaring med, hvordan følelser kan udtrykkes og deles med andre.
Nogle oplever, at det er svært at få adgang til deres følelser. At anerkende dette hos sig selv er en god start. At rumme og være med det, der endnu ikke er fuldt tilgængeligt for dig at mærke, er vigtigt. Kreative projekter som tegning, maling kan være med til at hjælpe med udtrykke følelser på andre måder og bringe dig tættere på dem.
Følelsesmæssig forbindelse er et grundlæggende menneskeligt behov uanset alder. Alle har behov for at blive spejlet og mødt i deres oplevelser og følelser. Når forældre ikke er i stand til at møde deres barn, kan det skyldes:
De har selv ikke udviklet disse følelser i sig selv.
De har lært, at det er skamfuldt.
De er ikke i stand til at mentalisere.
De mangler selvbevidsthed.
Disse følelser er forbudte eller forkerte.
De føler angst eller er bange.
Det får dem til at føle sig afsløret eller udsat.
De har ikke udviklet tilstrækkelig empati.
Emotionelt umodne forældre efterlader børn med en manglende emotionel tilknytning. Fire typer af emotionelt umodne forældre har tendenser til at give barnet følelser af usikkerhed og utryghed. Omsorgspersonens manglende empati og sensitivitet fører til utryg tilknytningsforstyrrelse hos barnet. Disse forældre er ofte svære at tale med, reflektere med, og dermed er det svært for barnet at forstå, hvad det virkelig føler.
Børn fra disse forældre har tendens til at internalisere problemet og tro, at der er noget galt med dem selv, eller eksternalisere og tro, at der er noget galt med andre.
Børn, som internaliserer problemer – “det har noget med mig at gøre” – har tendens til at have et nervesystem, der er i alarmberedskab og er opmærksom på andres tilstande. De er typisk pleaser, har tendens til at gøre meget for andre, uden at vide hvad de selv vil, og har lavt selvværd og til tider også lav selvtillid.
Det er vigtigt at vide, at emotionel ensomhed ikke handler om din person eller identitet, og det handler ikke om dig. Det handler om, at dine tidligere erfaringer ikke har lært dig at være følelsesmæssigt knyttet til dig selv og andre, og det er noget, du kan lære.
Carl Jung:
“Loneliness does not come from having no people about one, but from being unable to communicate the things that seem important to oneself, or from holding certain views which others find inadmissible.”